Youtube

Ceramica Neagra de Marginea

Ceramica de Margineaeste deja o marcă binecunoscută în întreaga lume. Unicitatea ceramicii este dată de culoarea neagră rezultată în urma arderii, precum și de modelarea unor forme specifice tradiționale: oale mari, străchini, ulcele, ulcioare, platouri și obiecte de decor.

Turiștii pot urmări întregul proces de obținere a ceramicii: pregătirea lutului, prelucrarea la roata olarului, uscarea, decorarea și arderea ceramicii în cuptoare. Centru de ceramic neagră este aproape de mănăstirea Sucevița și poate fi vizitat de luni până sâmbătă, în intervalul orar 07:00-17:00.

Comuna Marginea se află la 10 kilometri de Rădăuți și este o zonă deosebită, recunoscută pentru faptul că aici se face ceramica neagră, de altfel, singurul loc din Europa unde acest meșteșug (al ceramicii negre) se practică; în lume, ceramica neagră se mai produce în America de Sud și în Mexic.

La Marginea, turiștii vor putea admira nu doar vase și ulcele, ci și artă, ceramică decorativă de `lux`, așa cum se spunea pe timpuri. Povestea acestui meșteșug ar fi început undeva în anii 1500, din dorința localnicilor de a oferi mănăstirilor din zonă vase pentru a păstra alimentele.

 

 

Ceramica, de culoare roșiatică în general, se obține din 4 elemente, aparent simple: pământ, apă, foc și aer, care se găsesc din plin în zona comunei Marginea, însă secretul acestei ceramici negre este altul. Pentru a se obține această culoare deosebită, la un moment dat, în timpul coacerii la cuptor, meșterii închid cuptorul. Momentul este știut doar de ei și nu poate fi unul la întâmplare, pentru că ceramica nu ar mai fi rezistentă. Cu cuptorul închis, vasele se vor coace în fum, care intră în lut și încet, încet oferă acea culoare neagră vaselor.

Cu trecerea anilor, zona s-a modernizat, iar de la cuptoarele îngropate în pământ, s-a trecut la cele moderne, electrice. Și lutul din zilele noastre este de o calitate mai superioară, fiind adus din secuime de foarte multe ori. Acest meșteșug ce necesită unele calități, precum răbdarea și îndemânarea, a trecut prin încercări grele de-a lungul timpului. La începutul comunismului, spre exemplu, a fost interzistă roata olarului, posesia uneia era considerată infracțiune. Astfel, ceramica neagră de Marginea nu s-a mai produs pentru o bună bucată de vreme sau s-a produs pe ascuns; unii olari dorind să păstreze meșteșugul. Pentru ca regimul comunist să nu se confrunte cu rezistență din această parte a societății, au fost create cooperativele meșteșugărești și s-a permis din nou olăritul și vânzarea vaselor. În zilele noastre, în Marginea, încă se găsesc ateliere de olărit, care respectă întocmai tradiția, unde toate fazele de producție sunt manuale.

▶️ Sursa: www.romaniamama.ro

🛎️ Cazare BUCOVINA

Cautati si alte destinatii

 
Solicita oferta