Mâncarea tradițională este una dintre cărțile de vizită ale Maramureșului. Chiar dacă nu este una spectaculoasă în ceea ce privește aspectul și varietatea, contribuie la experiența unică pe care o trăiești aici. Ceea ce trebuie să știi este că mâncarea pe care o găsești aici nu se diferențează față de alte regiuni precum folclorul. Așadar este asemănătoarea cu mâncarea din regiunile folclorice învecinate ale Transilvaniei. De asemenea nu trebuie trecute cu vederea influențele celorlalte etnii, ucrainene, ungurești și nemțești care odată cu trecerea timpului au influențat buătăria locală. Cu toate acestea mâncarea maramureșeană impresionează prin gustul autentic, prin ingredientele naturale folosite și combinațiile care adesea te uimesc. Chiar dacă maramureșenii au preluat în timp rețete din alte zone, le-au adaptat. Varietatea cea mai mare o găsiți la ciorbe. Aici locuitorii acestor meleaguri au dat frău liber imaginației, limita fiind dată doar de ingredientele disponibile. Din fericire mâncarea tradițională autentică este din ce în ce mai prezentă în bucătăria gospodăriilor din Maramureș. Aperitivul Platourile cu mâncare rece servită ca antreu conțin în Maramureș de obicei preparate din carne de porc. Printre acestea regăsiți vestita slănină afumată, cârnați, jumări, șuncă afumată. Nelipsite sunt și brânzeturile de la stână cum sunt cașul sau urda. În funcție de sezon pot să fie adăugate mult cunoscuta salată de vinete sau zacuscă. În perioada sărbătorilor de iarnă sunt nelipsite caltaboșul, toba sau piftia. Ciorbe și supe Românii sunt adevărați maeștrii în prepararea ciorbelor. Au dezvoltat de-a lungul timpului sute de variante pe cuprinsul întregii țării. Maramureșenii nu s-au lăsat mai prejos. Denumită aici „zamă”, ciorba este foarte variată. Aici găsești nu doar cunoscutele ciorbe de carne de vită sau cu legume ci și cu hribi sau dovlecei și mărar. Nu lipsesc nici combinațiile cu afumături, îndeosebi cu cârnați. Preparatele principale Aici asemănările cu bucătăria ardelenească este evidentă. Predomină sarmalele, tocănițele, mămăliga cu brănză de oaie(caș frământat). Desertul Chiar dacă bucătăria maramureșeană nu excelează în deserturi, înfluențele venite dinspre bucătăria austriacă le transformă în adevărate delicii. Mâncarea tradițională la Sărbătoarea Crăciunului Mâncarea de Crăciun conține numeroase mâncăruei tradiționale pe care le întâlnești în Transilvania. În această perioadă predomină preparatele din carne de porc. Mâncarea tradițională la Sărbătoarea Paștelui Mâncarea de Paște specifică acestei regiuni se aseamănă celei pe care o găsești pe cuprinsul întregii țări. Nu lipsesc preparatele din carne de miel cum sunt drobul sau friptura. ▶️ Sursa: https://www.maramuresumeu.ro/  🛎️Cazare MARAMURES Cautati si alte destinatii   (function () { var BookingAffiliateWidget = new Booking.AffiliateWidget({ "iframeSettings": { "selector": "bookingAffiliateWidget_66a62c50-ad07-4416-b254-82addda3267d", "responsive": true }, "widgetSettings": {} }); })();