Cazare Sovata

Cazare Sovata

Lucruri de facut - generale

Cazare SovataCazare Sovata in hoteluri, vile si pensiuni, vacante de relazare, wellness si tratament in statiunea balneara Sovata, oferte tratament si relaxare in Sovata.

Sovata este o statiune cu sezon permanent, Sovata a fost mentionata pentru prima data ca loc tamaduitor intr-un document din 1597, dar abia in 1850 devine statiune balneara. Este inconjurata de dealurile Cireselu (912 m), Capela (720 m), Bechis (1.079 m), Dealul Mic si Muntele de Sare, fiind acoperita cu paduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi si mesteceni.

» Vremea » Tratament » Cura Balnera » Acces » Descarca oferta PDF

Sovata are o clima subalpina, cu veri racoroase (temperatura medie in iulie este de 18,5°C) si ierni blande (temperatura medie in ianuarie este de -3,5°C). Temperatura medie anuala este de 7,6°C, iar media anuala a precipitatiilor este de 750 mm.

Renumele statiunii Sovata se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Alunis (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorurate (cu concentratie mare – de la 40 la 250 gr/litru) si sodice, prezentand fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionand ca un izolator termic).

Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adancime), cel mai mare lac heliotermal, sa varieze intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de 1 m si 40-60°C la adancimea de 1,5 m.

Vremea

Statiunea Sovata situata intr-o zona de dealuri beneficieaza de un climat de depresiune, cu efecte sedative asupra organismului, aerul fiind curat si lipsit de praf.

In ceea ce priveste temperaturile acestea sunt moderate, verile fiind racoroase (cu temperaturi medii de 19 grade Celsius) iar iernile nu prea aspre (-3 grade Celsus).

Temperatura medie anuala in statiune este de 7,7 grade Celsius iar precipitatiile nu depasesc 750 mm anual.

Tratament

In Sovata se trateaza cu succes in principal afectiunile ginecologice (insuficienta ovariana, cervicite cronice, metroanexite, sterilitate). Alte afectiuni tratate aici sunt cele reumatismale degenerative, inflamatorii si abarticulare (artroze, spondiloze, tendinoze, poliartroze); afectiuni post traumatice (stari dupa luxatii, entorse sau dupa operatii pe articulatii); afectiuni neurologice periferice (sechele dupa poliomielita, pareze, polioneuropatii); afectiuni endocrine (hipotiroidie). Bazele de tratament din statiune sunt dotate cu instalatii de tratament moderne: bai calde cu apa minerala sarata, pentru aplicatiile calde cu namol, kinetoterapie, electro si hidroterapie.

Factori naturali de cura

Factorii naturali terapeutici din statiunen sunt recunoscuti pentru efectul benefic sunt apele minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, sulfuroase, iodate, ape oligominerale hipo si hipertermale, magneziana, apele sarate de mare concentratie, namolul sapropelic, sulfuros, mofete, bioclimat sedativ de crutare sau cu nuante de excitare, climat racoros, de depresiune intramontana, fara excese termice, bioclimat excitant de stepa.

Compozitia resurselor minerale

Lacurile din statiune sunt renumite atat pentru efectul terapeutic cat si pentru fenomenul de heliotermie, Lacul Ursu, Lacul Rosu, Lacul Paraschiva, Lacul Negru, Lacul Tivoi, Lacul Mierlei, Lacul Serpilor. Deasupra apei sarate, exista un strat de apa proaspata provenita din precipitații.  Acest strat de apa proaspata nu se amesteca cu apa sarata, ci se menține la suprafața, acționand ca un izolator termic.  Astfel, temperatura apei din lacuri variaza in funcție de acumularea caldurii solare in apa sarata.

Indicatii Terapeutice

Statiune este indicata pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate) dar si pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza, poliartroza, dureri articulare, tendinite, tendimiozita, poliartrita scapulohumerala), stari posttraumatismale (dupa operatii vindecate la articulatii, muschi, oase, dupa luxatii si entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburari endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulceratii, acrocianoza).

Cura balneo

Statiune beneficiaza de dotari multiple pentru bai calde, in cada sau bazin,cu apa minerala sarata prelevata din lacuri; pentru tratamente ginecologice si impachetari cu namol cald; bazine pentru kinetoterapie, instalatii pentru electroterapie si hidroterapie, saune, sali de gimnastica medicala, plaje pe malul Lacului Ursu si Lacului Alunis ; conditiile de cazare sunt bune (hoteluri, cum ar fi Hotel Danubius 4 ****, Hotel Bradet 4****, Hotel Alunis 3***, Hotel Faget 2**, Hotel Caprioara 2**, beneficiind in unele cazuri de baza de tratament proprie, vile, hanuri, moteluri si cabane). Posibilitatile de recreere si de practicare a sportului sunt de asemenea numeroase (un club cu sala pentru jocuri mecanice, sala de lectura, cinematograf, bazine acoperite, discoteci, popicarie, excursii la Dealul Saca si la Varful Cireselu etc.).

Hoteluri cu baza de tratament proprie sunt:

 • Hotel Danubius 4 ****
 • Hotel Bradet 4****
 • Hotel Alunis 3***
 • Hotel Faget 2**

Acces

 • Acces Rutier: Bucuresti – Brasov – Sighisoara (in directia Tg. Mures) – Balauseri – Sovata.
 • Acces Feroviar: Gara Sovata pe linia Blaj – Praid(pe acest traseu circula trenuri particulare ale companiei REGOTRANS);
 • Aeroport: Prin aeroportul international Targu Mures si de acolo cu mijloace auto.

Cazare Sovata

Sigla Euro Team Travel 1Cazare Sovata in hoteluri, vile si pensiuni, vacante de relazare, wellness si tratament in statiunea balneara Sovata, oferte tratament si relaxare in Sovata., Oferte, Sejur, Vacante, Cazare Sovata, Tratament Sovata, Hotel Cazare Sovata, Oferte Sovata, Sejur Sovata, VacantaSovata, TratamentSovata, Tratament Cazare Sovata 2016 – 2017, Cazare Sovata 2017

Tara Romania
Limba vorbitaRomana
Moneda utilizataLei

Sport & natura

Partii de schi

Partia de Schi Alunis Sovata este singura partie de schi din judetul Mures, se afla la 7 km de statiunea balneara Sovata, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, in Depresiunea Praid – Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Muntilor Gurghiu. Este formata din partia mare si traseul pentru incepatori. Exista doua partii de schii, o partie de schi de nivel mediu si opartie de schi pentru copii sau incepatori.

Lacul Ursul

Lacul Ursu Sovata este cel mai mare lac heliotermic din lume si este unic in Europa. Lacul Ursu Sovata este considerat rezervatie naturala, ca lac sarat cu fenomen de heliotermie, bucurandu-se de un regim special de protectie. Lacul Ursu Sovata isi primeste in fiecare an miile de turisti care vin atat pentru relaxare cat si pentru vindecarea anumitor boli ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice, neurologice. Unii dintre noi se bucura de lacurile termale, altii de lacurile sarate iar altii de lacul Ursu care le implineste pe amandoua. Efectul heliotermic se datoreaza efectului de sera produs de apa dulce ce curge la suprafata lacului, cu apa sarata concentrata.

Salina Praid

Salina a fost amenajată pe o suprafață de 9400mp de-a lungul a șapte camere de exploatare. Sunt spații spectaculoase care impresionează vizitatorii mai ales prin dimensiuni. Foarte interesant, când priviți pereții și tavanul se poate vedea structura formațiunii salifere.

Informații utile pentru vizita salinei Praid:

 • în incintă aveți acces la internet și semnal la telefon;
 • există amenajată o capelă unde vă puteți reculege din punct de vedere spiritual;
 • pentru persoane cu dizabilități sau mame cu copii, există încăperi speciale pentru odihnă;
 • sălile din subteran sunt dotate cu sistem de iluminat, spații de joacă pentru copii, bănci și mese din lemn, prize 220V și grup sanitar.
 • dacă aveți probleme medicale puteți apela la punctul de prim ajutor din incita salinei.
 • veți găsi de-a lungul traseului vizitabil multe chioșcuri de unde puteți cumpăra suveniruri autohtone confecționate din sare.
 • în incintă nu aveți voie să fumați sau să consumați băuturi alcoolice.
 • nu aveți voie să intrați cu animale de companie.

Harta

Istorie si Cultura

Prima menţiune a aşezării datează din 13 septembrie 1578, anume în actul privilegial al principelui Cristofor Bathory acordat paznicilor exploatărilor de sare de la Sovata, act confirmat mai târziu şi de Sigismund Bathory - “Confirmatio Assecurationis possessionis Zowatha”. În plângerea datată din anul 1581 adresată lui Bathory Istvan, principele Transilvaniei şi Regele Poloniei, şambelanul salinelor din Ţinutul secuiesc face referire la existenţa unui număr de 16 familii pe Câmpul Soveţii.

Populaţia micii aşezări, format iniţial din paznicii exploatărilor de sare şi familiile lor, a sporit încet, ajungând de la 16 familii menţionate în documente istorice datate din anul 1602 la un număr de 400 familii aşa cum reiese din însemnările călătorului Orban Balazs care a vizitat localitatea în anul 1860. Ocupaţia de bază a populaţiei era exploatarea pădurilor, agricultura, creşterea animalelor şi cărăuşia, prima întreprindere industrială din localitate fiind tot una forestieră.

Hotel Alunis Sovata

Hotel Alunis Sovata

7 Nopti, PC, Tratament, Cazare Sovata
Pers/Sejur 1.025,00 Lei
Hotel Alunis Sovata pachet 7 nopti cazare in camera dubla, masa pensiune completa meniu fix sau demi Oferte
Hotel Bradet Sovata SPA

Hotel Bradet Sovata SPA

Cazare, Tratament, Cazare Sovata
Hotel Bradet Sovata SPA este situat la 200 m de lacul Ursu, are o capacitate de cazare de 600 locuri Oferte
Hotel Danubius Sovata

Hotel Danubius Sovata

5 Nopti, DP, Tratament, Cazare Sovata
Pers/Sejur 1.595,00 Lei
Hotel Danubius Sovata SPA sejur 5 nopti cazare cu demipensiune, acces gratuit la centru Spa, consult Oferte

Din păcate, nu există momentan nici o oferta de circuit pentru această destinatie.

Din pacate, nu exista croaziere pentru moment la aceasta destinatie.

Viza de calatorie

Nu este necesara viza pentru turistii din UE.

Obiective Turistice

 • Lacul Ursu Sovata - inconjurat de paduri se gaseste la o altitudin de 502 m, suprafata acestuia depaseste 40.000 mp, lungimea este de 306 m, latimea de 182 m, perimetrul este de 900 m. Cel mai adanc punct al lacului este la 18.9 m;
 • Lacul Rosu Sovata - a primit numele de la faptul ca in el traieste un crustaceu inferior, Artemia salina, de culoare rosie. Suprafata lacului este de 1.600 mp. Fundul lacului este acoperit cu un strat gros de namol cu continut ridicat de sulfat de fier si calciu;
 • Lacul Negru Sovata - cel mai vechi lac al statiuni Sovata de origine antropica, este vestit pentru namolul terapeutic extras si folosit in diferite tratamente, insa rezervele de namol s-au epuizat cu timpul.
 • Mocanita Sovata - Reabilitata recent, mocanita cu aburi circula din nou pe traseul Sovata - Campu Cetatii. Pe langa calatoria agreabila pe care o ofera, mocanita este in sine un obiectiv turistic istoric. Mocanita pleacă zilnic din gara Sovata la orele 10:00, 13:00, 17:00, 19:00. Durata unei calatorii este de 1h si 45 minute;
 • Salina Praid - este unul dintre cele mai mari zacaminte de sare din Europa;
 • Partia de schi Alunis Sovata - partia din Sovata, singura partie de schi din judetul Mures, se afla la 7 km de statiunea balneara Sovata, aici exista doua partii, una de nivel mediu si alta pentru copii sau incepatori;
 • Muntele de Sare Praid - un alt obiectiv important al zonei este impresionantul masiv de sare, o cuta diapira din Praid care se intinde pana in Sovata pe 1.600 m lungime şi 500 m latime, terminandu-se la Sokoze pe Muntele de Sare. Cele mai inalte puncte ale Muntelui de Sare sunt Vf. Zoltan de 555 m si Vf. Sarea de 533 m.

Video