Revelion Maramures 2018

Revelion Maramures 2018

Lucruri de facut - generale

Revelion MaramuresRevelion Maramures 2018

Revelion Maramures 2018 oferte sejur 3, 4, 5 nopti cazare, masa traditionala, demipensiune/pensiune completa, cina festiva si surprize.

Petreceti Revelionul in Maramures o zona deosebita bogata in traditii iar portul national se afla in toate casele maramuresenilor

Patrimoniul imaterial al Maramuresului e dat de marea bogatie in traditii si obiceiuri din Tara Maramuresului, Tara Lapusului, Tara Chioarului, Tara Codrului.

Maramuresul abunda in atractii culturale, naturale si artizanale, vizitati bisericile din lemn, muzeele, pietele din sate, apoi traiti viata de zi cu zi alaturi de sateni si o sa aveti senzatia ca traiti intr-un timp care s-a oprit in loc.

In Maramures timpul nu este masurat in luni, zile si ore, ci in vremea semanatului, a Postului Mare si a Sfintelor Pasti, a cositului si a Sarbatorii Sfintei Marii, a recoltei si a pregatirilor pentru Craciun si Revelion.

Atunci cand isi termina munca, maramuresenii sarbatoresc cu toata insufletirea, isi pleaca smeriti capul pentru rugaciune, dar se si bucura de joc, de horit si de locurile in care s-au nascut.

Pentru a simti ritmul acestei regiuni trebuie sa o vizitati in timpul sarbatorilor, cand pamantul, obiceiurile si oamenii se unesc intr-un dans care contureaza Maramuresul.

Ghid Maramures

Revelion Maramures 2018

Euro Team TravelRevelion Maramures 2018 oferte sejur 3, 4, 5 nopti cazare, masa traditionala, demipensiune/pensiune completa, cina festiva si surprize. Revelion Maramures oferte pachete de revelion in hotelurile si pensiunile din Maramures, sejur de min 4 nopti, masa traditionala si voie buna. Oferte Revelion Maramures 2018, Pachete de Revelion in Maramures 2018, Vacanta de Revelion in Maramures, Traditii de Revelion in Maramures

Tara Romania
Limba vorbitaRomana
Moneda utilizataLeu
Continentul/Regiunea/JudetulMaramures

Sport & natura

Parcul Natural Muntii Maramureaului este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a V-a IUCN (parc natural de tip peisaj terestru), desemnata in scopul protejării biodiversitatii si mentinerii intr-o stare de conservare favorabila a florei spontane si faunei salbatice, precum și a unor habitatelor naturale aflate in arealul parcului.

Acesta este situat in nord-estul judetului Maramurea, pe teritoriile administrative ale oraselor Borsa si Viseu de Sus si pe cele ale comunelor Poienile de sub Munte, Repedea, Petrova, Bistra, Moisei si Viseu de Jos.

Harta

Istorie si Cultura

Tara Maramuresului

Veche regiune romaneasca, Tara Maramuresului este atestata documentar pentru prima oara cu acest nume in 1.199, in perioada expansiunii ungare in Transilvania. In acea epoca, exista populatie romaneasca in intreg Maramuresul, precum si in regiunile vecine, la vest, Ung, Bereg si Ugocea. Pentru acestea din urma, regii Ungariei garantau romanilor dreptul de a-si alege singuri voievodul si de a fi judecati dupa "dreptul valah" (ius valachicum) pana dupa anul 1.383, de cand dateaza ultima atestare documentara in aceasta privinta.

Biserica din Giulesti, ridicata de urmasii lui Giulea, fratele voievodului Dragos
In primele secole ale mileniului II, Voievodatul Maramuresului a fost condus de voievozi locali si organizat in cnezate de vale. Din secolul al XIV-lea, presiunea regilor Ungariei de a instaura si aici feudalismul dupa model occidental s-a intensificat prin innobilarea conductorilor locali, crora le-au fost inlocuite titlurile autohtone cu echivalentul din ierarhia aristocrata occidentala.

In timp ce unii au acceptat schimbarea, integrandu-se in nobilimea Ungariei, altii au opus rezistenta si, in final, au trecut muntii spre regatul Poloniei, unde, remarcandu-se prin fapte de arme, au primit ranguri nobiliare si latifundii, o parte s-au oprit in Tara Lapusului, infiintand pe noile domenii sate care au rezistat pana astazi (Cupseni, Magoaja) iar altii au trecut Carpatii rasariteni si au intemeiat voievodatul Moldova.

Intemeierea Moldovei a avut loc in doua etape, in care s-au remarcat cele mai importante figuri din istoria Maramuresului. Mai intai, Dragos vod din Bedeu, care, dup victoria asupra ttarilor in expeditia organizat de regele Ludovic I d'Anjou, a fost trimis, in 1351, s intemeieze un voievodat vasal Ungariei, in scop de aprare (o marc de frontier). in 1359, Bogdan vod din Cuhea, dup ce s-a opus cativa ani introducerii sistemului feudal ungar in Maramures, a trecut muntii impreun cu ostenii si si l-a alungat pe Balc, urmasul lui Dragos si a impus independenta voievodatului Moldova fat de Ungaria.

Evenimentul a marcat si trecerea de la organizarea traditional, de voievodat si cnezate, la cea feudal, odat cu instpanirea urmasilor lui Dragos Vod, care au primit titluri nobiliare si domenii atat in Maramures, cat si in regiunile vecine din Ungaria medieval. Ei au cumulat titlurile cneziale cu cele nobiliare vestice, iar Balc a fost timp de 30 de ani voievod si comite de Maramures, fcand trecerea organizarea administrativ de comitat.

Fiii lui Dragos isi doreau autonomie religioas pentru Maramures si, in acest scop, in vara anului 1381, Balc si Drag s-au deplasat personal la Constantinopol, unde au obtinut de la patriarhie titlul de stavropighie pentru ctitoria lor, Mnstirea Peri, cu aproape aceleasi drepturi ca o episcopie si al crei exarhat se intindea si dincolo de domeniile stpanite de de Balc si Drag, si anume pan in regiunile Bereg, Stmar, Slaj, Ciceu si Bistrita.
Gravura cu cetatea Hust
In 1397 s-a refugiat in Ungaria Teodor Koriatovici, cneazul Podoliei, dupa ce a fost infrant de ducele Witold al Lituaniei. Koriatovici a primit domeniul Muncaciului. A adus (la inceput in Bereg) mii de familii de ruteni de peste munti, apoi si in Maramures, ca lucratori pe domeniile nobiliare. Blanzi si muncitori, ei au fost favorizati si de regalitate iar prin rutenizarea unor sate romanesti, au ajuns majoritari in anumite parti ale Maramuresului.
Cultura si traditii in Maramures - Copii in costume traditionale
Fratii Petreus
Cultura trii Maramuresului e bine cunoscut prin originalitatea si puternicul su specific local, cum spunea folcloristul Tancred Bnteanu „un caracter cu totul original, cu elemente specifice pe care nu le gsim in alte zone”.

Izvorul acestei culturi originale se afl atat in firea deosebit a locuitorilor, cat si in relativa izolare geografic, in curbura nordic a Carpatilor, inconjurat de munti cu pduri greu de ptruns, care au favorizat cultura lemnului asa de dezvoltat aici, si a dat numele de Carpatii Pdurosi pentru grupele de la nord si est. Apoi, aici a fost mai intodeauna un capt de tar, un ungher, dincolo de munti locuind semintii slave. Iarna, zpezile mari si multimea fiarelor slbatice fceau trectorile greu accesibile. Trecerile peste munti, mai ales cele pentru comert, se fceau in grup de teama rufctorilor si a animalelor slbatice, cum relata si un personaj celebru, Simplicius Simplicissimus, dintr-un roman picaresc al scriitorului german Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen, de la jumtatea secolului al XVII-lea: „Spre Transilvania nu pot cltori dou, trei sau patru persoane, cum cltoresc calfele in Germania, ci cltoria se face cam de cateva ori pe an, in mare tovrsie, cu bunuri sau cu alte vreo 50 de crute maramuresene.”

Traiul in Maramures este destul de diferit de al zonelor din jur, pentru c nu se poate asigura numai din agricultur. in secolul al XVIII-lea productia agricol abia putea hrni o treime din populatie. Cresterea animalelor si schimbarea lor pe grane in zonele de campie, explotrile forestiere, prelucrarea lemnului si muncile sezoniere “p tar”, adic in alte regiuni care necesitau fort de munc, erau o necesitate.
Casa traditionala din Maramures
Starea social deosebit a maramuresenilor, condusi de o nobilime romaneasc local, care in timp s-a integrat in trnimea satelor si a dat nastere unei clase de oameni liberi, scutiti de obligatii si taxe, i-a stimulat s conserve si s promoveze cu mandrie valorile proprii in constructie, imbracminte, art si limb. Sub oblduirea acestor nobili locali s-au facut printre cele dintai traduceri ale textelor religioase in limba roman, in graiul maramuresan: Codicele voronetean, Psaltirea scheian, Psaltirea voronetean, Psaltirea Hurmuzachi. Datinile strvechi s-au pstrat curate si neasteptat de vii in Maramures. Cantecele, dansurile, portul trnesc, mancrurile precum si mestesugul olritului si al lucrului cu lemnul la contructia caselor, bisericilor, portilor, troitelor sau obiectelor casnice ca fusele cu zurgli sau pecetarele au constituit un valoros subiect de studiu pentru etnografi din mai multe tri, dar si de admiratie pentru vizitatorii zonei.

Graiul maramuresean este unul dintre cele cinci subdialecte de baz ale dialectului dacoroman. Acesta se vorbeste in Maramuresul istoric, in satele de pe vile Mara, Cosu si Iza, si cu mici variatii pe Valea Viseului si a Apsei.
Iubeste Romania

Revelion Maramures Hotel Gabriela

Revelion Maramures Hotel Gabriela

5 Nopti, MD, Cina Festiva, Revelion Maramures 2018
Pers/Sejur 1.800,00
Revelion Maramures Hotel Gabriela, pachet 5 nopti cazare in camera dubla cu mic dejun, cina festiva Oferte

Din păcate, nu există momentan nici o oferta de circuit pentru această destinatie.

Din pacate, nu exista croaziere pentru moment la aceasta destinatie.

Viza de calatorie

Nu este necesara viza pentru turistii din UE.

Obiective Turistice

 • Biserica de lemn din Rogoz Maramures (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn din Posta Maramures;
 • Biserica de lemn din Remetea Chioarului;
 • Biserica de lemn din Remecioara;
 • Biserica de lemn si piatra din Copalnic;
 • Biserica de lemn din Coas;
 • Manastirea Barsana ;
 • Biserica de lemn Poienile Izei (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn Surdesti (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn PLOPIS (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn din IEUD (Monumet UNESCO);
 • Biserica de lemn din Budesti (Monumet UNESCO);
 • Stalpul Tatarilor din Cavnic;
 • Mocanita din Valea Vaserului Maramures - Viseul de Sus;
 • Muzeul Satului Maramuresan din Sighetu Marmatiei;
 • Muzeul de Istorie si Arheologie din Sighetu Marmatiei;
 • Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei;
 • Manastirea Sapanta Peri;
 • Cimitirul vesel Sapanta;
 • Cimitirul Saracilor din Sighetu Marmatiei;
 • Casa memoriala STAN IOAN PATRAS din Sapanta.

Video