Istanbul

Istanbul

Lucruri de facut - generale

Istanbul

Istambul, oferte sejur cazare, masa si transport cu avionul sau cu autocarul, excursii cu avionul sau cu autocarul, oferte Turcia

Istanbulul este singurul oras din lume ce se intinde pe malurile a doua continente, Europa si Asia. Este situat in nord-estul Marii Marmara.

Istambulul are o populatie de aproximativ 18.800.000 de locuitori in zona metropolitana (2010), adica circa 18% din populatia toala a Turciei, apreciata la peste 73.000.000 locuitori.

Se poate aprecia ca in realitate populatia poate fi mai mare cu cel putin 1.000.000 de locuitori flotanti, asemanator tuturor marilor metropole. Cu toate ca, la 13 octombrie 1923, orasul a pierdut calitatea de capitala in favoarea orasului Ankara, fost Angora, a ramas centrul economic cel mai important al Republicii Turcia.

 

Clima

Istanbul se afla în zona temperata, fiind un oras cu climat maritim-mediteraneean de tranzitie, media anuala a temperaturii fiind de 14,3 °C. Luna cea mai calda este luna august, media temperaturii ajungand la 23,6 °C. Luna cea mai racoroasa este luna ianuarie, media temperaturii fiind în jur de 5,8 °C. Precipitatiile medii anuale este de 844 mm.

Cetate milenara, intinsa pe 2 continente, Istanbul este un oras pe care nu poti sa nu-l iubesti, care te fascineaza de la bun inceput. Un oras intesat de mii de stradute inguste, de mii de magazine de tot felul, de milioane de oameni.

In Istanbul vezi tineri imbracati foarte modern alaturi de musulmani traditionalisti, femei cu valuri pe cap, din care nu li se vad decat ochii, surprinzator, Istanbulul este un oras plin de turisti din toate tarile.

Fosta capitala a Imperiului Bizantin sub numele de Constantinopol si a Imperiului Otoman, Istanbul ofera turistilor numeroase atractii: muzee, biserici, moschei, bazare, palate. Pentru o panorama cat mai completa asupra orasului va sugeram sa urcati in Turnul Galata.

Istanbul, Turcia

Sigla Euro Team TravelIstanbul, Oferte cazare in Istanbul, Oferte Istanbul, Oferte Istanbul Regiunea Istanbul, sejur Istanbul, vacanta Istanbul, sejururi Istanbul, vacante Istanbul, Oferte Istanbul Turcia, oferte cazare Istanbul, Oferte Istanbul, oferte turistice in Istanbul, oferte litoralul turcesc, litoral turcesc, Istanbul 2017, booking Istanbul, cazare Istanbul, cazare ieftina in Istanbul, First Minute Istanbul, hotel in Istanbul, hoteluri Istanbul, rezervare Istanbul, statiunea Istanbul, Istanbul turism, Istanbul Oferte, Oferte 2017 Istanbul, oferte timpurii 2017 Istanbul Oferte Istanbul octombrie, Oferte Istanbul noiembrie, Oferte Istanbul decembrie, Oferte Istanbul ianuarie, Oferte Istanbul februarie, Oferte Istanbul martie, Oferte Istanbul aprilie, Oferte Istanbul mai, Oferte Istanbul iunie. 

Tara Turcia
Limba vorbitaTurca
Moneda utilizataLira Turceasa
Continentul/Regiunea/JudetulAsia

Harta

Istorie si Cultura

Istanbul este cel mai mare oras din lume care se intinde pe doua continente, Europa si Asia. Cea mai mare parte a cartierelor sale se gasesc pe pintenul din extrema sud-estica a Europei, despartita de cele asiatice prin Marea Marmara si Stramtoarea Bosfor.

Pe partea europeana, golful adanc Cornul de Aur desparte cartierele europene in doua sectoare: vechiul Constantinopol, la sud, si Orasul Nou la nord, cu cartierele Karaköy (Galata), Geyoglu (Pera), Katabas, Taksim, Besiktas, Ortaköy si altele mai noi, intinse in adancul uscatului sau de-a lungul Bosfor-ului. Peste ape, pe malul asiatic, se afla vechiul Scutari (Üsküdar), cu o seama de alte cartiere mai noi, intinse pe tarmul Marii Marmara, spre sud si pe cel al Bosfor-ului, spre nord.

Orasul metropola este considerat european deoarece centrul sau istoric si ponderea locuirii de astazi se afla in Europa. Este centrul uneia dintre cele mai mari aglomerari urbane a continentului si reprezinta principalul pol economic al Republicii Turcia, cu toate ca nu mai este capitala a statului. Nucleul Istanbul-ului, adica orasul vechi, este scaldat de apele Marii Marmara, de cele ale Bosfor-ului si de cele ale Cornului de Aur.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Din păcate, nu există momentan nici o oferta de circuit pentru această destinatie.

Din pacate, nu exista croaziere pentru moment la aceasta destinatie.

Viza de calatorie

Nu este necesara viza pentru o perioada de 90 zile.

MAE reaminteste ca cetatenii romani pot apela telefonic Ambasada Romaniei la Ankara si Consulatele Generale ale Romaniei din Istanbul si Izmir prin intermediul Centrului de Contact si Suport pentru Cetatenii Romani din Strainatate, care functioneaza in regim de permanenta, la numerele:

 • +90.312.44.77.920;
 • +90 212 3583541;
 • +90 212 3580516;
 • +90 212 3583537,
 • +90 232 4650579.

Cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca cu autoturismele personale in Turcia, trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

 • pentru stabilirea itinerariului, sa se informeze si pe teritoriul Turciei despre masurile speciale de securitate luate de autoritatile turce, cum ar fi impunerea interdictiei de circulatie in unele localitati, pe timpul noptii sau totala, si efectuarea de controale asupra documentelor si filtre pe caile de comunicatie;
 • sa tina cont ca autoritatile turce monitorizeaza foarte riguros intrarile si iesirile cetatenilor straini in/din Turcia; regula este ca, atunci cand o persoana a intrat pe teritoriul Turciei cu un autoturism pentru care detine documente de proprietate (certificat de inmatriculare) sau procura pentru folosirea acestuia, aceeasi persoana trebuie sa iasa din Turcia cu autoturismul. Nu se accepta exceptii nici macar privind sotul/sotia cetateanului roman sau rudele apropiate ale acestuia. Daca pentru diverse motive, un cetatean roman intra in Turcia cu autoturismul, iar apoi alege sa iasa cu avionul sau cu un alt autovehicul, este obligat sa notifice autoritatile si sa urmeze procedurile vamale privind situatia juridica (import-export) a autoturismului pe care il lasa in Turcia. Legea turca este foarte restrictiva in acest sens, atat din motive de respectare a procedurilor vamale, cat, mai ales, pentru prevenirea savarsirii de infractiuni sau atentate teroriste prin folosirea autovehiculelor;
 • in situatia in care cetatenii romani sunt nevoiti sa isi lase autoturismele pe teritoriul Turciei sau sa le parcheze pentru perioade mai mari de doua-trei zile, trebuie sa se asigure ca acestea sunt parcate in locuri special amenajate, aflate sub paza si sa incheie contracte/conventii cu persoanele sau firmele care presteaza astfel de servicii. in situatiile in care autoturismele sunt parcate la intamplare, in locuri publice, pentru mai multe zile, organele de securitate pot lua masuri pentru ridicarea acestora sau sa procedeze la verificarea de catre unitatile specializate anti-tero si chiar sa distruga autoturismul, daca exista suspiciuni ca poate disimula o incarcatura exploziva.

Obiective Turistice

Obective Turistice

 • Palatul Topkapi » Topkapi este de departe cel mai important obiectiv turistic din Istanbul, resedinta pentru multe secole a sultanilor imperiului otoman. Este situat pe Sarayburnu, intre Cornul de Aur si Marea Marmara, oferind o vedere splendida asupra Bosforului.
 • Catedrala Sfanta Sofia » minunatul lacas de cult Sfanta Sofia, cunoscut si sub denumirea de Hagia Sofia sau Biserica Sfintei Intelepciuni, a fost cea mai mare biserica din momentul in care construirea sa a luat sfarsit, in anul 573, pana cand, 1000 de ani mai tarziu, a fost construita Basilica Sfantului Petru din Roma. Sfanta Sofia este poate cea mai insemnata realizare din domeniul arhitecturii bizantine si a fost cea mai importanta biserica crestina timp de 900 ani. A fost transformata de catre turci in moschee in anul 1453.
 • Moscheea Albastra »  acesta constructie cu structura masiva, cunoscuta oficial sub denumirea de Sultan Ahmet Cami (Moscheea Sultanului Ahmet), este impodobita cu domuri minuscule si semidomuri, fiind strajuita de sase minarete.
 • Muzeul de Arheologie » printre atractiile acestui muzeu se numara o minunata colectie de obiecte antice grecesti si romane, care include piese din Efes si Troia, precum si vestigii despre care arheologii sustin ca ar fi apartinut lui Alexandru cel Mare.