Youtube
Informatii privind serviciile de calatorie

www.euroteamtravel.ro

Agenția de turism organizatoare Euro Team Travel pune la dispoziția călătorilor următoarele informații standard privind contractele de pachete de servicii de călătorie pe care le comercializează:

Combinația de servicii de călători pusă la dispoziția călătorilor este un pachet în înțelesul Ordonanței Guvernului nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative.

 

Drepturile principale în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 2/2018:

  • Călătorii vor primi toate informațiile esențiale privind pachetul anterior încheierii contractului privind pachetul de servicii de călătorie.
  • Există întotdeauna cel puțin un comerciant care răspunde pentru executarea corespunzătoare a tuturor serviciilor de călătorie incluse în contract.
  • Călătorilor li se pune la dispoziție un număr de telefon de urgență sau detaliile unui punct de contact unde pot lua legătura cu agenția de turism organizatoare sau cu agentul de turism.
  • Călătorii pot transfera pachetul unei alte persoane, în urma unei înștiințări efectuate în mod rezonabil și eventual a plății unor costuri suplimentare.
  • Prețul pachetului poate fi mărit numai dacă cresc costurile specifice (de exemplu, prețurile carburanților) și dacă acest lucru este prevăzut în mod expres în contract, și în orice caz nu mai târziu de 20 de zile înainte de începerea executării pachetului. În cazul în care creșterea prețului este mai mare de 8% din prețul pachetului, călătorul poate înceta contractul.
  • Călătorii pot înceta contractul fără plata unei penalități de încetare și pot obține rambursarea integrală a oricăror plăți în cazul în care oricare dintre elementele esențiale ale pachetului, altul decât prețul, s-a modificat în mod semnificativ. În cazul în care, înainte de începerea executării pachetului, comerciantul răspunzător de pachet anulează pachetul, călătorii au dreptul la rambursare și, după caz, la o despăgubire.
  • Călătorii pot înceta contractul fără plata unei penalități de încetare, înainte de începerea executării pachetului, în circumstanțe excepționale, de exemplu în cazul unor probleme grave de securitate la destinație care sunt susceptibile de a afecta pachetul.
  • În plus, călătorii au posibilitatea de a înceta contractul în orice moment înainte de începerea executării pachetului, în schimbul achitării unei penalități de încetare adecvată și justificabilă.
  • În cazul în care, după începerea executării pachetului, elemente importante ale pachetului nu pot fi executate astfel cum s-a convenit, vor trebui oferite călătorului servicii alternative corespunzătoare, fără a implica plata unor costuri suplimentare. Călătorii pot înceta contractul fără plata unei penalități de încetare, în cazul în care serviciile nu sunt executate în conformitate cu contractul și acest fapt afectează în mod substanțial executarea pachetului, iar agenția de turism organizatoare nu remediază problema.
  • Călătorii au de asemenea dreptul la o reducere a prețului și/sau la plata unor despăgubiri pentru daune în cazul în care serviciile de călătorie nu sunt executate sau sunt executate în mod necorespunzător.
  • Agenția de turism organizatoare trebuie să ofere asistență în cazul în care călătorul se află în dificultate;
  • În cazul în care Agenția de turism organizatoare intră în insolvență, plățile vor fi rambursate
  • În cazul în care Agenția de turism organizatoare intră în insolvență după începerea executării pachetului, iar transportul este inclus în pachet, repatrierea călătorilor este garantată
  • Agenția de turism organizatoare Euro Team Travel  a contractat protecția în caz de insolvență cu OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A., Str. Aleea Alexandru nr. 51, Sector 1Bucuresti – ROMANIA, Tel: (+40) 21 405 7420; Fax: (+40) 21 311 4490, email office@omniasig.ro. Călătorii pot contacta această entitate sau, după caz, autoritatea competentă în cazul în care serviciile sunt refuzate din cauza insolvenței Agenției de turism organizatoare Euro Team Travel. Polita de asigurare.

Pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate

Dacă rezervați un pachet de servicii turistice și/sau servicii de călătorie asociate, beneficiați de un nivel ridicat de protecție a consumatorilor în baza normelor UE. Când achiziționați un astfel de pachet, aveți drepturi bine definite înainte și pe durata rezervării și ulterior până la finalul vacanței – de exemplu, dreptul la informații precontractuale, dreptul referitor la răspunderea organizatorului pentru buna funcționare a serviciilor de călătorie incluse în pachet și dreptul la protecție în cazul în care organizatorul dă faliment.

Aceste drepturi se aplică în cazul pachetelor achiziționate on-line sau față în față de la un operator de turism, un agent de voiaj sau orice alt comerciant care acționează ca organizator al pachetului. Drepturi mai limitate se aplică în ceea ce privește așa-numitele „servicii de călătorie asociate”.

Aceste norme nu acoperă serviciile de călătorie de sine-stătătoare (de exemplu, biletul de avion sau cazarea rezervată separat), anumite tipuri de călătorii în interes de serviciu, pachetele vândute pe baza unui acord-cadru, cu titlu ocazional și fără scop lucrativ, unui grup limitat de persoane și pachetele cu o durată mai mică de 24 de ore, cu excepția cazului în care includ cazare.

Pachetele de servicii de călătorie – mai multe tipuri de pachete, aceleași drepturi

Când cumpărați un pachet de servicii turistice, cumpărați o combinație de două sau mai multe tipuri de servicii de călătorie pentru aceeași deplasare sau vacanță. Aceste servicii pot include transportul, cazarea, închirierea de mașini sau, în anumite condiții, alte servicii turistice. Pachetul de servicii poate fi prestabilit, fiind format dintr-o serie de servicii combinate de un operator de turism sau de un agent de voiaj, sau poate fi personalizat, adică format din servicii pe care le-ați ales chiar dumneavoastră înainte de încheierea contractului. În ambele cazuri se aplică normele UE, atâta timp cât pachetul de servicii de călătorie a fost achiziționat într-un anumit mod.

Contract cu Turistul

Contract cu Turistul

Contract de comercializare a pachetelor de servicii turistice.
Condititi Rezervare

Condititi Rezervare

Conditii generale de rezervare a serviciilor unice de calatorie
Ordonanta 2 / 2018

Ordonanta 2 / 2018

Ordonanta nr. 2 din 2018 privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate;
Conditii de utilizare

Conditii de utilizare

Conditii de utilizare a “biletului CFR online”
DIRECTIVA (UE) 2015/2302

DIRECTIVA (UE) 2015/2302

privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 și a Directivei 2011/83/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 90/314/CEE a Consiliului

⭐ Ce este un pachet de servicii de călătorie?

 

Vorbim despre un pachet de servicii de călătorie atunci când:

1. Rezervați servicii de călătorie combinate de un comerciant sau cu ajutorul unui comerciant (operator sau agenție de voiaj on-line sau off-line), în baza unui contract unic

sau

2. Rezervați servicii de călătorie de la furnizori diferiți, în baza unor contracte separate, dar se întrunește cel puțin una din următoarele condiții:

  • cumpărați serviciile de călătorie dintr-un singur punct de vânzare (agenție de voiaj, call centre, site) și selectați serviciile înainte de a accepta să plătiți, adică înainte de a încheia primul contract. Este cazul, de exemplu, atunci când diferite servicii de călătorie sunt adăugate într-un coș de cumpărături sau sunt selectate în alt mod înainte de încheierea unui contract.
  • serviciile sunt vândute la un preț global.
  • serviciile au fost promovate/vândute ca „pachet” sau sub o denumire similară
  • serviciile de călătorie sunt combinate după încheierea unui contract în baza căruia aveți dreptul de a alege dintr-o selecție de diverse servicii de călătorie, de exemplu un pachet de călătorie-cadou
  • Pachetele de tip „click-through”: achiziționați servicii de la companii diferite în cadrul unui singur proces de rezervare on-line în care prima companie transmite numele dumneavoastră, adresa de e-mail și detaliile de plată către următoarea companie, iar al doilea contract este încheiat în termen de 24 de ore de la încheierea primului

O combinație între un serviciu de călătorie, cum ar fi cazarea și alt serviciu turistic (tur ghidat, intrare la un concert sau la un eveniment sportiv, închirierea de echipament sportiv etc.) poate fi considerată pachet de servicii de călătorie doar dacă serviciul adițional reprezintă cel puțin 25 % din valoarea totală a călătoriei sau este o componentă esențială a călătoriei.

Legislaţia UE

Sursa: https://europa.eu 

⭐ Pachetul de servicii de călătorie – dreptul la informații clare și corecte

 

Pachetul de servicii de călătorie – dreptul la informații clare și corecte

Înainte de a rezerva un pachet, punctul de vânzare (de exemplu, site sau aplicație) sau agentul de voiaj trebuie să vă ofere toate informațiile standard despre pachet, precum:

  • destinația călătoriei (itinerarul, datele și durata șederii, detaliile privind eventuale transferuri, vizite sau excursii) și lista serviciilor incluse
  • numele și datele de contact ale organizatorului pachetului de servicii și ale comerciantului cu amănuntul, în cazul în care pachetul este vândut de un astfel de comerciant
  • prețul total, inclusiv toate taxele și comisioanele adiționale, dacă este cazul, precum și modalitățile de plată
  • informații cu privire la modul de reziliere a contractului înainte ca pachetul să intre în vigoare, prin achitarea unei taxe de reziliere corespunzătoare
  • informații privind cerințele în materie de pașapoarte și vize
  • informații privind procedurile de tratare a plângerilor, mecanismele de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) și, dacă este cazul, entitatea SAL și platforma de soluționare on-line a litigiilor

De asemenea, trebuie să primiți informații clare despre drepturile dumneavoastră, pe baza unui formular UE standardizat, care vă explică faptul că vi s-a oferit un pachet de servicii și vă prezintă drepturile care vă revin.

 

Legislaţia UE

Sursa: https://europa.eu 

⭐ Pachetul de servicii de călătorie – modificarea sau rezilierea contractului

 

Pachetul de servicii de călătorie – modificarea sau rezilierea contractului

Majorarea de preț: Organizatorul poate majora prețul pachetului doar dacă se modifică anumite costuri (de exemplu, prețul combustibilului). Acest lucru trebuie însă indicat în mod clar în contract și nu poate fi aplicat cu mai puțin de 20 de zile înainte de data la care începeți să beneficiați de serviciile incluse în pachet. Dacă majorarea de preț depășește 8 % din prețul total al pachetului, puteți să reziliați contractul fără a plăti vreo taxă de reziliere.

Dacă nu mai puteți călători, aveți două opțiuni:

  • să transferați pachetul unei alte persoane: în anumite condiții, puteți transfera pachetul unei alte persoane, plătind o taxă rezonabilă care nu trebuie să fie mai mare decât costul real pe care îl suportă organizatorul pentru a transfera contractul privind pachetul de servicii de călătorie.
  • să reziliați contractul: organizatorul poate totuși să scadă o taxă rezonabilă din suma pe care v-o restituie, valoarea acestei taxe depinzând, în special, de momentul rezilierii.

Aceste drepturi sunt independente de orice alte drepturi pe care le-ați putea avea în eventualitatea în care încheiați o poliță de asigurare în caz de anulare.

Anularea de către organizator: în condiții normale, dacă organizatorul anulează vânzarea înainte de începutul serviciilor din pachet, aveți dreptul la rambursare și, dacă este cazul, la despăgubire.

Anularea în circumstanțe excepționale: în caz de dezastru natural sau de probleme grave de securitate în locul de destinație, susceptibile să afecteze pachetul de servicii, organizatorul poate anula pachetul respectiv. În calitate de turist, aveți libertatea de a anula pachetul gratuit, din aceleași motive. În astfel de cazuri, aveți dreptul la rambursarea totală a sumelor pe care le-ați plătit deja, dar nu puteți solicita despăgubiri.

Legislaţia UE

Sursa: https://europa.eu 

⭐ Pachetele de servicii de călătorie – răspunderea pentru funcționarea corespunzătoare a serviciilor

 

Pachetele de servicii de călătorie – răspunderea pentru funcționarea corespunzătoare a serviciilor

Organizatorul are obligația de a garanta buna funcționare a tuturor serviciilor de călătorie incluse în pachet.

Dacă un serviciu asupra căruia s-a convenit nu poate fi furnizat sau este furnizat în altă formă decât cea agreată (transport către și de la destinație, tip de cazare, tur ghidat etc.), organizatorul trebuie să rezolve problema fără să vă perceapă taxe suplimentare.

Dacă este imposibil să se furnizeze servicii alternative sau dacă respingeți, din motive rezonabile, alternativele care vi s-au oferit, iar pachetul include transportul (de exemplu, cu avionul), organizatorul trebuie să se ofere să vă repatrieze. Dacă serviciile de călătorie nu ating standardele convenite, iar această problemă nu poate fi soluționată la fața locului, puteți avea dreptul și la o despăgubire.

Pachetele de servicii de călătorie – asistență pentru clienți

Dacă întâmpinați probleme pe durata vacanței, de exemplu dacă vă îmbolnăviți sau vă pierdeți pașaportul, organizatorul trebuie să vă ofere asistență (informații despre serviciile medicale sau consulare etc.) și să vă ajute să găsiți alte modalități de călătorie, dacă este necesar.

Legislaţia UE

- Directiva UE privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate

Sursa: https://europa.eu 

⭐ Servicii de călătorie asociate

 

Servicii de călătorie asociate

Serviciile de călătorie asociate sunt două sau mai multe servicii de călătorie pe care le achiziționați de la furnizori diferiți, în baza unor contracte separate, dar care sunt interconectate. În astfel de cazuri, un comerciant facilitează rezervarea serviciilor ulterioare, acestea fiind achiziționate în scopul aceleiași călătorii sau vacanțe.

Noțiunea de „servicii de călătorie asociate” se referă doar la combinațiile dintre servicii de călătorie care nu constituie un pachet, în sensul descris mai sus. În cazul serviciilor de călătorie asociate, comerciantul facilitează:

  • rezervarea pe baza unei singure vizite sau a unui singur contact cu punctul său de vânzare, de exemplu pe durata unei vizite la o agenție turistică ori pe un site

sau

  • o rezervare suplimentară pentru un al doilea serviciu de călătorie, ca răspuns la o invitație specifică, de exemplu pe e-mail sau prin accesarea unui link, și încheierea contractului pentru acest serviciu cu un alt furnizor, în termen de 24 de ore de la confirmarea rezervării primului serviciu de călătorie.

Combinația dintre un serviciu de călătorie cum ar fi cazarea și un alt serviciu turistic (tur ghidat, intrarea la un concert etc.) poate fi inclusă în categoria „servicii de călătorie asociate” dacă serviciul adițional reprezintă cel puțin 25 % din valoarea totală a călătoriei sau este o componentă esențială a acesteia.

Servicii de călătorie asociate – informații clare și precise

Comerciantul care facilitează achiziționarea de servicii de călătorie asociate trebuie să vă ofere informații clare cu privire la drepturile dumneavoastră, pe baza unui formular UE standardizat, care să vă explice că vi s-au oferit servicii asociate de călătorie (nu un pachet) și să evidențieze drepturile care vă revin.

 

Legislaţia UE

 

Sursa: https://europa.eu 

⭐ Răspunderea pentru erorile de rezervare

 

Răspunderea pentru erorile de rezervare

Aceste norme vizează pachetele și serviciile de călătorie asociate.

Când rezervați o vacanță, comerciantul (agentul de turism sau agenția on-line) este răspunzător pentru următoarele probleme care ar putea surveni pe durata rezervării:

  • defecte tehnice în sistemul de rezervare
  • erori făcute comerciant când acesta răspunde de rezervarea pachetului sau a serviciilor de călătorie care fac parte din serviciile de călătorie asociate.

Comerciantul nu este răspunzător pentru erorile dumneavoastră de rezervare sau pentru problemele cauzate de circumstanțe inevitabile ori extraordinare.

 

Legislaţia UE

 

Sursa: https://europa.eu 

⭐ Protecția în caz de faliment

 

Protecția în caz de faliment

Aceste norme vizează pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate.

În cazul în care comerciantul de la care ați rezervat vacanța dă faliment, beneficiați de protecția în materie de insolvență. Ar putea fi vorba despre un fond, o asigurare sau orice alt mecanism aflat în vigoare în statul dumneavoastră membru. În baza acestei protecții, vi se vor restitui toate plățile efectuate și la nevoie veți fi repatriat, dacă transportul este inclus în pachet.

Legislaţia UE

 

Sursa: https://europa.eu 

⭐ Documente de călătorie pentru cetățenii UE

 

Dacă sunteți cetățean al UE, nu trebuie să prezentați cartea de identitate sau pașaportul când călătoriți dintr-un stat membru al spațiului Schengen în altul. Chiar dacă nu trebuie să prezentați pașaportul la control atunci când vă deplasați dintr-o țară aparținând spațiului Schengen în alta, este totuși foarte important să aveți asupra dumneavoastră fie pașaportul, fie cartea de identitate. Astfel, vă veți putea identifica la îmbarcarea în avion sau în cazul unui eventual control al poliției, de exemplu. Țările UE din spațiul Schengen au dreptul să adopte norme naționale potrivit cărora trebuie să puteți prezenta oricând documente de identitate atunci când sunteți pe teritoriul lor.

Mai multe detalii și lista țărilor care au reintrodus temporar controalele la frontiere. Asigurați-vă că aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul atunci când călătoriți în aceste țări. De asemenea, trebuie să aveți în vedere faptul că vi se poate solicita să prezentați unul din aceste documente chiar și în condiții normale.

Dacă vă deplasați înspre sau dinspre o țară care nu se află în spațiul Schengen, trebuie să prezentați o carte de identitate sau un pașaport valabil. Înainte de a porni la drum, verificați de ce documente aveți nevoie pentru a călători în afara țării de origine și pentru a intra pe teritoriul unei țări care nu face parte din spațiul Schengen.

Situații în care vi se poate refuza intrarea în țară

În cazuri foarte rare, o țară a UE vă poate refuza dreptul de intrare, dumneavoastră sau membrilor de familie, din motive care țin de „ordinea, securitatea sau sănătatea publică”.

Dacă vă confruntați cu o astfel de situație, autoritățile trebuie să dovedească faptul că dumneavoastră sau membrii familiei reprezentați o „amenințare reală, actuală și suficient de gravă”.

În acest sens, trebuie să vi se înmâneze o decizie scrisă, în care să se menționeze motivele invocate, căile de atac posibile și termenul-limită pentru recurs.

Pașapoarte expirate sau pierdute

În conformitate cu normele UE, toți cetățenii (inclusiv copiii nou-născuți) au nevoie de o carte de identitate sau de un pașaport valabil pentru a călători.

Dar, dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat pașaportul sau v-ați dat seama că pașaportul a expirat, țările UE au elaborat sisteme care vă pot veni în ajutor. Rămâne, totuși, la latitudinea fiecărei țări să decidă dacă și/sau când le permite cetățenilor UE să intre sau să iasă de pe teritoriul său fără un document de călătorie valabil. Deoarece nu există norme UE privind călătoriile fără un document de identitate valabil, condițiile și procedurile pot varia foarte mult de la o țară la alta (și se pot schimba fără o informare prealabilă).

Dacă v-ați început deja călătoria și vă regăsiți într-o astfel de situație:

- dacă vă aflați în UE, trebuie să contactați în primă instanță consulatul sau ambasada țării dumneavoastră. vdacă vă aflați în afara UE, într-un stat în care țara dumneavoastră nu are consulat sau ambasadă, aveți dreptul de a solicita protecție consulară din partea oricărei alte țări a UE.

Rețineți! Deși este posibil ca unele țări să vă permită să intrați sau să ieșiți de pe teritoriul lor fără un document de călătorie valabil, este posibil să trebuiască să prezentați un astfel de document într-una dintre țările pe care le tranzitați.

Documente de călătorie pentru minori

Pe lângă pașaport sau actul de identitate, toți copiii care călătoresc:

- singuri sau cu adulți care nu sunt tutorii lor legali sau

- cu un singur părinte

pot avea nevoie de o autorizație semnată de ambii părinți, de celălalt părinte sau de tutorele legal, prin care li se permite să călătorească.

Nu există norme UE cu privire la acest aspect, fiecare țară având libertatea de a decide să ceară sau nu astfel de documente. Verificați, înainte de plecarea copilului, condițiile stabilite de țara înspre și dinspre care călătoriți.

Rețineți! Deși unele țări nu cer ca minorii să dețină o autorizație pentru a intra sau ieși de pe teritoriul lor, alte țări pe care le tranzitează minorul ar putea solicita acest lucru. Pentru călătoriile cu avionul, contactați din timp companiile aeriene, întrucât multe dintre acestea solicită autorizații și dispun de formulare specifice în acest scop.

Deoarece normele naționale se pot modifica fără o informare prealabilă, vă recomandăm să contactați autoritățile competente ori ambasada sau consulatul țărilor în cauză.

⭐ Asigurarea medicala in vacanta

 

Ca cetățean european, dacă vă îmbolnăviți pe durata unei șederi temporare în altă țară din UE (indiferent că vă aflați acolo în vacanță, într-o călătorie de afaceri sau la studii), puteți primi orice tratament care nu poate fi amânat până la întoarcerea acasă. Aveți dreptul la aceleași îngrijiri medicale de care beneficiază cetățenii asigurați în țara respectivă.

Când călătoriți în străinătate, este de preferat să aveți la dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Acesta reprezintă dovada faptului că sunteți asigurat în altă țară din UE.

Dacă nu sunteți în posesia CEASS sau îl aveți dar nu îl puteți folosi (de exemplu, în cazul asistenței medicale private), nu vi se poate refuza accesul la tratament, dar s-ar putea să trebuiască să plătiți și să solicitați rambursarea la întoarcerea acasă.

Solicitarea cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)

În unele țări, cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) este eliberat simultan cu cardul național de asigurări de sănătate. În altele, trebuie să solicitați emiterea sa.

Aceasta ar trebui să fie gratuită. Este de preferat să obțineți cardul de la casa dumneavoastră de asigurări de sănătate înainte de a pleca în străinătate.

Vă atragem atenția asupra existenței unor site-uri care vă propun emiterea contra cost a cardului european de asigurări sociale de sănătate. Nu le folosiți niciodată! Adresați-vă direct instituției responsabile.

De asemenea, vă recomandăm să contactați casa de asigurări de sănătate pentru a afla în ce măsură membrii de familie sunt acoperiți de asigurarea medicală de care dispuneți.

Comisia Europeană nu este responsabilă pentru conținutul publicat pe site-urile externe.

Restricții privind utilizarea cardului european de asigurări sociale de sănătate

Cetățenii provenind din țări din afara UE nu pot utiliza CEASS pentru tratamente în Danemarca, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, decât în cazul în care au statutul de refugiați și drept de ședere într-un stat membru al UE sau în cazul în care beneficiază de asigurare medicală ca membri de familie ai unui cetățean din UE.

Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția sunt considerate țări UE în contextul normelor europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială CEASS nu poate fi folosit pentru operațiuni de salvare și repatriere. Pentru a beneficia de transport gratuit către țara de origine, dacă vă îmbolnăviți grav sau aveți un accident pe durata călătoriei în altă țară din UE, trebuie să încheiați o poliță de asigurare separată.

Cardul nu acoperă asistența medicală acordată în sistemul privat sau costurile tratamentului planificat furnizat în altă țară din UE.

Legislaţia UE

- Regulamentul UE de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială

- Directiva UE privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere

- Regulamentul UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială

Sursa: https://europa.eu/youreurope/citizens/health/unplanned-healthcare/temporary-stays/index_ro.htm 

⭐ Protectie Consulara

 

Orice cetățean al UE aflat într-o țară din afara Uniunii în care propriul său stat nu este reprezentat are dreptul la protecție din partea autorităților diplomatice sau consulare ale oricărei alte țări din Uniune.

Cetățenii UE care se confruntă cu o astfel de situație au dreptul la protecție în aceleași condiții ca și resortisanții țării respective.

Ce tip de asistență se oferă?

În cazul în care un cetățean al UE într-o astfel de situație solicită sprijin din partea ambasadei sau consulatului unei alte țări din UE, acesta trebuie să prezinte pașaportul sau cartea de identitate pentru a-și confirma cetățenia. Dacă a pierdut sau i-au fost furate aceste documente, ambasada poate accepta altă dovadă.

Reprezentanțele diplomatice și consulare care oferă protecție trebuie să trateze persoana care solicită ajutor ca pe un cetățean al țării din UE pe care o reprezintă.

Protecția oferită, în general, de ambasadele/consulatele țărilor UE include:

- asistență în caz de deces;

- asistență în caz de accident grav sau de boală gravă;

- asistență în caz de arestare sau detenție;

- asistență pentru victimele actelor de violență;

- sprijinirea și repatrierea cetățenilor Uniunii aflați în dificultate.

- Acțiunile Comisiei Europene în acest domeniu (în ordine cronologică inversă)

La 20 aprilie 2015, statele membre ale UE au adoptat directiva privind protecția consulară pentru cetățenii europeni care locuiesc sau călătoresc în afara UE. Directiva Consiliului precizează când și cum pot beneficia cetățenii UE aflați în dificultate în țări din afara UE de asistență din partea ambasadelor sau consulatelor altor state membre. Scopul este de a facilita cooperarea între autoritățile consulare și de a consolida dreptul cetățenilor europeni la protecție consulară.

La 23 martie 2011, Comisia a publicat o comunicare privind protecția consulară, care trece în revistă planul de acțiune 2007-2009 și prezintă măsurile pentru anii următori.

De asemenea, Comisia a lansat pentru cetățeni acest site privind protecția consulară. Site-ul conține, printre alte informații utile, datele de contact ale consulatelor/ambasadelor statelor membre ale UE în țările din afara acesteia.

Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, această protecție este prevăzută de articolele 20 și 23 din Tratatul privind funcționarea UE. Acest drept este consacrat și de articolul 46 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Comunicarea din martie 2011 a venit în continuarea planului de acțiune al Comisiei prezentat în decembrie 2007, cuprinzând măsurile propuse pentru perioada 2007-2009. Planul s-a axat pe consolidarea protecției consulare și pe o mai bună informare a cetățenilor cu privire la acest drept.

În noiembrie 2006, Comisia Europeană a adoptat o Carte verde privind protecția diplomatică și consulară a cetățenilor UE în țările terțe, care prezintă idei de care trebuie să se țină cont pentru consolidarea acestui drept al cetățenilor UE.

Solicita oferta